Forma d.o.o. Cerknica Podskrajnik ind. cona 30a
1380 Cerknica
Slovenija
+386 (0) 1 70 93 427
+386 (0) 1 70 93 712
+386 (0) 41 61 61 68


Tehnologije krojenja

  Klasično

      Linijsko

      Individualno

  Optimizacija

      Vzdolžno-prečno

      Prečno-vzdolžno

Klasično krojenje (krojenje desk in izdelava elementov)

 

Linijska postavitev

Vzdolžno-prečni način krojenja, najprej razrez desk na določene širine, ter zatem razrez na dolžine - v elemente, se je nekoč uporabljal predvsem za krojenje iglavcev. Danes se ta način uporablja tudi za krojenje desk listavcev z namenom končne produkcije masivnih dolžinsko in širinsko lepljenih plošč.

 

Pri vzdolžno prečnem načinu krojenja predstavlja strojno opremo hidravlična dvižna miza, večlistna krožna žaga s fiknimi listi, avtomatski transporterji ločevanja letev od nerazrezanega dela, transporterji za vračanje nerazrezanega dela deske (v primeru večje širine deske), debelinski skobeljni stroj (v primeru krojenja za dolžinsko spajanje) verižni transporterji za doziranje letev na linije klasičnih čelilnikov, tračni zbirni transporter za odpadke in zbirni tračni transporter za izkrojene elemente ter za sortiranje.

 

Individualna postavitev

  

Prečno-vzdolžni način krojenja, najprej razrez desk na določene dolžine, ter zatem razrez na širine, v elemente, se je uporabljal za krojenje listavcev. Danes še ta način še veliko uporablja, vendar predvsem za krojenje desk slabše kvalitete (IV,V). Iz vhodne surovine slabe kvalitete pač ni možno dobiti dolge, čiste elemente.

  

Za malo večjo proizvodnjo na ta način dela je potrebno instalirati vsaj dva čelilnika (min mod 600) za krojenje desk na dolžino, tri do štiri tračne žage za širinsko krojenje - izdelavo elementov, dva čelilnika (mod 180) za reparacijo širinsko izkrojenih elementov, ter klasično večlistno krožno žago (ali več enolistnih) za krojenje kvalitetnih kosov desk na širino - v elemente. Pri tem načinu dela je potrebno cca 14 delavcev, velik prostor za samo proizvodnjo in za medfazno skladiščenje (luči, ogrevanje), močan odsesovalni sistem, ... .

Copyright ©2005 www.forma.si